Course Management


Elke golfer die ik ken heeft mij weleens gevraagd hoe zij hun scores kunnen verlagen. De één wil er nog best wat moeite voor doen, de ander heeft slechts 30 minuten voordat zij afslaat en wilt NU het verlossende antwoord horen.

Vanuit mijn perspectief zijn er meerdere manieren om jouw score te verlagen. Dit betekent niet altijd dat je maandenlang aan een nieuwe techniek moet gaan slijpen. Sommige manieren zijn direct (nu!) in te zetten zonder iets te veranderen aan jouw swing. Course management, de manier waarop je een hole speelt, is één van deze manieren. Helaas is dit ook meteen een manier die vaak onderbelicht blijft. Waarom? Geen idee eigenlijk. Is het niet ‘sexy’ genoeg? Heb je het idee dat alleen professionals het zouden moeten doen? Of ben je zelf niet zo van het denken, maar meer van het doen?

Feit is: het gebruik van course-management helpt jou jouw scores te verbeteren en meer plezier te ervaren, zelfs als je geen tijd hebt om te trainen, zonder jouw swing te veranderen. Ben je nu toch een beetje geïnteresseerd geraakt in dit onbegrepen ‘zwarte schaap’ van de golffamilie?

Hoewel het soms best lastig kan zijn, is de manier waarop je een afslag voorbereid, een fairwayshot of een approach naar de green tekenend voor hoe jouw ronde zal verlopen. Er gebeurt natuurlijk van alles tijdens een ronde en het kan moeilijk zijn om je aandacht te erbij te houden. Helemaal als je de bal weer eens in een penalty area slaat. Het vergt behoorlijk wat discipline. Als je vooraf al denkt dit niet te hebben, dan is dit verhaal misschien niets voor jou. Ook prima toch? Er zijn nog zat andere onderdelen van het spel waarop je kan verbeteren.

Maar misschien onderschat jij jezelf wel een beetje? Hoe groot is de kans dat je waarschijnlijk meer kan dan jij denkt?

tiger-woods-phil-mickelson-cropped_1uv9r1cw4a6g917ygoh1cy4ajv.jpg

KEN JE TIGER WOODS EN PHIL MICKELSON?

Wist je dat er één onderdeel is van hun spel wat vaak onderbelicht blijft wanneer het wordt geanalyseerd?

Tiger Woods zal de geschiedenis ingaan als één van de allerbeste spelers aller tijden. De meeste mensen die denken aan wat Tiger zo groot heeft gemaakt in de golfwereld, zien zijn enorme afslagen voor zich. De geweldige approaches naar de green, vanuit elke mogelijke positie en de weergaloze chips en puts die hij maakte om, opnieuw, met 10 slagen verschil te winnen. Tiger is een geweldige speler in alle onderdelen en technieken van het spel. Maar wat jij je waarschijnlijk niet realiseert is dat Tiger ook nog een andere vaardigheid heeft. Course-management. Tiger Woods is misschien wel de aller slimste course manager die het spel speelt. Dit is één van de redenen dat hij zoveel majors heeft gewonnen en meedeed voor de winst in de rest.

Tiger slaat niet op elke afslag waar het kan met zijn driver. Niet elke vlag die ergens staat wordt door hem aangevallen. Er zijn zelfs toernooien, waaronder het 135e Open Championship van 2006, waarin Tiger in alle 4 rondes slechts 1 of 2 keer een driver heeft gebruikt. Op de rest van de holes sloeg hij af met bijvoorbeeld een ijzer. Is dat niet vreemd? Je wilt toch zo ver mogelijk slaan?

Nou, eigenlijk niet. Nee. Je wilt niet altijd zo ver mogelijk slaan. Je wilt een zo goed mogelijke score! Op elke hole die je speelt wil je de kans op een goed resultaat zo hoog mogelijk houden. Immers, hoe hoger de kans op een goede score, des te vaker je die score krijgt. Je kan natuurlijk gaan voor een birdie op elke hole, maar dit zal meer risico met zich meebrengen dan wanneer je ‘slechts’ voor een par gaat. Je zal verder moeten slaan, met elke approach en fairwayslag moet je de vlag aanvallen. Zelfs je puts zouden aanvallend gespeeld moeten worden. Hoe meer risico je neemt, des te groter de kans dat er iets verkeerd gaat. Ook in het spel van Tiger Woods. Dus ook in jouw eigen spel!

court-prather-792765-unsplash.jpg

Betekent dit dan dat je nooit met een driver moet slaan?

Nee, natuurlijk niet. Maar dat vermoeden had je waarschijnlijk al nietwaar? Zo lang als het voordeel opweegt tegenover het nadeel, kan je prima risico nemen. Wanneer de balans echter verschuift zal jouw aanpak iets anders moeten worden…

In zijn boek “The big miss” schrijft de toenmalige coach van Tiger Woods, Hank Haney, dat Tiger altijd bezig was met het vermijden van die ene slag die hem het toernooi zou kosten. De sleutel tot zijn succes is dus niet het maken van zoveel mogelijk birdies. De sleutel is juist het vermijden van zoveel mogelijk bogeys.

Tiger weet dat zo lang als hij de bal gewoon in het spel houdt (of zoals Johan Cruijff het zou zeggen: “Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren”) zijn vaardigheden op andere gebieden hem altijd kans zullen geven op een goede score.

Phil Mickelson dan? Kennen we hem ook? Lange tijd de absolute nummer twee van de wereld, multimiljonair en winnaar van liefst 43 PGA toernooien. Zijn agressieve speelstijl is één  van de redenen dat hij zoveel toernooien heeft gewonnen. Geen enkele vlag is veilig. Alles wordt aangevallen. Hoewel dit hem tot nu toe al enórm veel heeft gebracht, is het óók de reden dat hij niet méér heeft gewonnen. Het risico dat hij neemt met elke slag ligt een stuk hoger dan het risico dat bijvoorbeeld Tiger Woods neemt. Je zal misschien denken, ‘wat heeft de speelstijl van twee van de allerbeste spelers aller tijden te maken met mijn eigen spel?’.

Het gaat erom dat je inziet dat zelfs als twee spelers praktisch even goed zijn, de strategie die zij gebruiken tot heel andere resultaten kan leiden. Dit geldt natuurlijk ook voor jou en jouw eigen spel. Niet elke strategie zal altijd leiden tot het beste resultaat.

Iedereen slaat wel eens een slecht balletje. Zelfs Tiger Woods doet dit. Het wordt pas een probleem als je dit slechte balletje laat opvolgen door verkeerde keuzes en nóg meer slechte balletjes. Pas dán loop je tegen een dubbele, triple of zelfs quadrupel bogey aan. Teveel van deze scores kosten je niet alleen de winst in de wedstrijd, het vergalt ook jouw plezier op de baan. Hier kwam je toch niet voor? Je gaat mij niet vertellen dat scores je niet uitmaken en je het spelletje louter speelt omdat je ‘buiten wilt zijn’ of ‘gezellig met anderen’ wilt spelen. Hoe weet ik dit? Nou…simpel. Je bent dit aan  het lezen toch? Waarom zou je dit lezen als je niet (een klein beetje) beter wilt worden? Precies…

Het resultaat van de bal doet wat met jou. Hoe weinig het ook is. Je hecht er waarde aan en dit is goed! Zonder waarde te hechten aan hoe goed je speelt, zou je net zo goed met een putter door de baan heen kunnen gaan toch? Score maakt dan immers toch niet uit.

Het feit dat je soms gefrustreerd raakt op de baan, of teleurgesteld in jouw eigen resultaat, is prima. Wat je echter niet wilt is dat dit doorslaat naar de andere kant of dat je er wellicht zelfs over denkt helemaal te stoppen. Het enige dat je nodig hebt is een plan om ervoor te zorgen dat je de kans op een goede score zo hoog mogelijk maakt. Elke keer dat je een slag maakt. Klinkt simpel toch? Het is ook simpel. Het voordeel van een goede course-management is namelijk dat jij je swing niet hoeft te veranderen. Het kost je niet eens tijd. Je kan het nu meteen inzetten op de baan. Je weet al lang dat techniek niet het énige is dat belangrijk is. Over de mentale kant van het spel heb je waarschijnlijk ook wel eens iets gehoord. Welnu, course-management blijkt het derde fundament te zijn van goed leren golfen.

(image source: sportingnews.com & Court Prather Unsplash)

GertJan Markus