Wat en hoe zou je willen trainen als je leven eindig is...

Als golfcoach moet mij iets van het hart. Al 18 jaar lang zie ik dagelijks strubbelingen om mij heen waar we allemaal tegen lopen te vechten. Dit kan en moet anders. In de meeste gevallen hebben we soort van een idee over wat we kunnen trainen en oefenen. Misschien kunnen we zelfs nog een beetje een link leggen tussen wat er op de golfbaan gebeurt en onze swing, maar weten we ook ‘hoe’ we het beste kunnen trainen?

Het is niet alsof we allemaal zeeën van tijd hebben ofzo toch? En ja, zelfs als jij dat toevallig wel hebt, loont het nog steeds je resterende beschikbare tijd op deze planeet een tikkeltje efficiënt in te delen nietwaar? Precies. Waarom ben je dan met die driver van je aan het beuken alsof je leven ervan afhangt? We deden het toch voor onze lol? Toch? TOCH???

Juist ja. Er zijn 3 hoofdgebieden die ik, als iemand met een klein beetje ervaring, jou aanraadt om mee aan de gang te gaan. Ze zijn alle drie even belangrijk. Het is als een 3 potige stoel. Haal je 1 poot weg, dan…nou ja. Je ziet het voor je he?

Techniek, Fysiek en Tactiek, of course managament. Omdat we allemaal veel te weinig tijd hebben, maar toch de drang hebben om zo snel mogelijk te verbeteren (en ja, dit kan) hoeven we niet persé meer tijd te besteden, maar vooral de reeds beschikbare tijd beter benutten. Hiermee bouw je de ‘rand van de puzzel’ op. En als je weet welke puzzelstukjes op welke plek horen te liggen en dit netjes en braaf gaat doen, dan is straks de puzzel af. Simpel he?

  1. Techniek. Eén van de 3 peilers van golf. Door veel spelers behandeld alsof hier het geheim te vinden is. Voor de meer ervaren spelers slechts een onderdeel van het gehele spel. Er zijn 5 hoofdtechnieken, waar we verder nu niet op ingaan (maak gewoon een afspraak bij je golfcoach. Liefst iemand die je niet alleen wil vertellen wat en hoe je iets moet doen, maar vooral waarom je iets moet doen. Je wil dit zelf weten. Ja, jij ook. Waarom? Zodat je in de baan niet alleen beter gaat scoren, maar je gaat sneller beter scoren en je kan ook nog eens jouw spel bijslijpen als je vindt dat het tijd wordt op een hoger niveau te gaan golfen. ‘Don’t give a man a fish, teach them how to fish themselves’. Of wil jij je leven lang afhankelijk blijven van een golfcoach? Niet echt toch…? Er zijn 3 aspecten die je zou willen trainen. a) het balcontact, b) controle over de richting en c) controle over de afstand die je slaat. Controle over deze 3 principes maakt jou een technisch goede speler. Hoe de swing eruit ziet noemen we ‘stijl’. Vind je een swing mooi of niet heeft te maken met stijl. Verwar dit niet met techniek. Heb je de kennis niet om jouw techniek te verbeteren, reserveer dan meteen een (introductie)les bij jouw professional. Ik zal het makkelijk maken voor je. Hier is mijn online agenda:

https://gertjanmarkus.proagenda.com/?location=TheLinksValley

  1. Maar, met alleen techniek komen we er niet. Fysieke fitness is ook een belangrijk en onderschat element. Het is geen wonder dat de beste spelers ter wereld steeds jonger en sterker worden. Golf is een olympische sport. Een die jouw vaardigheden tot het einde der tijden zal testen. Of jouw lichaam bestand is tegen al die bewegingen, snelheden, krachten en gewichtsverplaatsingen is, bovenal, afhankelijk van hoeveel tijd jij stopt in het onderhoud van je lichaam. Een auto heeft zo nu en dan een goede beurt nodig toch? Jouw lichaam ook. Kies je er voor geen aandacht te besteden aan jouw flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, conditie, bewegingsruimte en wat dan ook, helemaal prima. Realiseer je dan alleen wel dat je de kans op blessures hiermee vergroot en dat jij, automatisch, jouw eigen potentieel beperkt.

Lichamelijke fitness is iets anders dan mentale fitness. Vrijwel iedereen weet en erkent dat, ook golf, een heel mentaal spelletje is. Maar als we dan vragen hoe we mentaal sterker worden, dan komen de meesten niet verder dan: “nou…uhm…beter concentreren'“. Jammer en dit ligt volledig aan ons als golfcoaches. Wij doen jullie als klant tekort, hevig tekort, door hier onvoldoende aandacht aan te besteden. Niet raar, want de meeste golfcoaches hebben zelf ook weinig kennis van of begrip over waar we het eigenlijk over hebben. Iron Shirt of Golf is een organisatie die, o.a., hierin gespecialiseerd is. 22 PGA professionals zijn geaccrediteerd en gecertificeerde golfcoaches met een bewezen kennis van zaken in dit vakgebied. Op The Links Valley loopt er ook zo eentje. Gert Jan Markus. Hij kan je vast helpen een passend plan voor je te maken.

  1. Course management is het 3e en laatste hoofdgebied. Een technisch goede swing brengt je op weg, maar onvoldoende kennis van de beste strategie en bijpassende tactieken zal je net zo snel weer in de problemen brengen. Kort gezegd is course management de route die je uitstippelt voor jezelf om de bal zo snel mogelijk in de hole te krijgen. Dit houdt in dat je moet weten met wat voor condities je te maken krijgt. Afhankelijk van je gewenste spelniveau kan dit betekenen dat je, grofweg, moet weten waar je moet afslaan en in welke richting de hole ligt. Voor een andere speler kan het betekenen dat deze rekening moet gaan houden met windcondities, de plaatsing van bunkers en waterpartijen. Het type ondergrond, het type gras etc. Vooral betekent het dat je moet weten wat jouw eigen vaardigheden zijn en welke je liever wil vermijden. Een goed plan geeft nooit garantie. Niks geeft garantie. Maar het geeft je wel een hogere kans op een beter resultaat.

Maak je trainingen, of dit nu technisch, fysiek/mentaal of iets anders is, zo realistisch mogelijk. Ik weet dat je normaal gesproken 20x met dezelfde club naar hetzelfde doel slaat. Ik oordeel er ook niet over. Dit doet iedereen. Logisch dat we elkaar gaan nadoen. Maar ons leven is eindig nietwaar? Op deze voet gaan we dus niet verder.

Kies voor jezelf een doel, subdoelen en houd je progressie bij. Als je weet waar je aan werkt en bijhoudt of je vooruitgang boekt, wordt het veel makkelijker om in te grijpen als het nodig is. Daarnaast motiveert het enorm als je ziet waar je vandaan komt en wat je in de tussentijd allemaal al hebt bereikt. Houd statistieken bij van wat je gemiddeld doet en wat je zou moeten doen voor jouw doelstellingen. Hier is altijd gewoon informatie over te vinden. Doe hier wat mee en houd het in gedachten.

Uiteraard is geen van dit alles belangrijk als je het niet gaat uitvoeren. Belangrijk is dus dat je ergens mee begint. Om dit vol te houden is het fijn als je de oefeningen en voorbereidingen voor het echte werk een beetje leuk houdt voor jezelf. Er zijn talloze oefeningen, drills, spelletjes, challenges en testjes die je kan doen om de boel op te frissen. Immers, iets wat we niet leuk vinden om te doen, doen we niet. Houd het dus leuk.

Keep ‘m in the fairway!

GertJan Markus