Denk jij dat het mogelijk is om van iedereen een coach te maken?

 
 
1801296_10153873265520014_1555219972_o-2.jpg
 

Mijn visie...

Stel je eens voor. Nadat je van de parkeerplaats de eerste tee oploopt pak je zonder enige twijfel de driver uit de tas. Twee proefswings later sta je vol zelfvertrouwen achter de bal en wéét je gewoon dat de bal de fairway zal vinden. Je snapt wat er bij komt kijken om dit voor elkaar te krijgen en je weet hoe je deze componenten kan verbeteren. Van elke bal die je slaat krijg je zoveel 'feedback' dat dit jou in staat stelt om de volgende bal nóg beter te slaan. Je hebt controle over jouw golfspel en je kan dit niveau als je dit wilt altijd zélf verbeteren. Je bent jouw eigen golfcoach geworden.

Dit is de toekomst die ik voor mij zie. Spelers die niet langer worden geplaagd door een getopte bal. Waterpartijen waarin we elke vis inmiddels een naam hebben kunnen geven en grasplaggen die we van ons voorhoofd moeten vegen. Een (golf)wereld waarin oorzaak en gevolg van de golfbal net zo begrijpelijk is voor onszelf, als het gegeven dat je van regen nat wordt.

Dit is waarom ik een nieuwe weg in ben geslagen. Weg van het bekende. Weg van eeuwenoude aannames die niet blijken te kloppen en weg van methodes die niet werken.

Vanaf nu wordt het voor jou allemaal anders. Ben jij klaar voor een revolutie in de golfwereld?

 

Mijn missie...

Om het toekomstbeeld dat ik hierboven heb geschetst daadwerkelijk tot stand te brengen, is het belangrijk om de speler alles te leren wat een coach ook geleerd heeft. Christopher Hitchens schreef ooit: "It matters not what you think, but how you think". Vrij vertaald naar de golfwereld houdt dit in dat het niet zozeer uitmaakt wát je denkt te moeten doen, of wáár je denkt dat het probleem ligt, maar hoe je tot deze conclusie bent gekomen. Deze gedachte is dan ook het fundament van wat mij als golfcoach bezig houdt.

Het is voor jou als speler van belang te begrijpen hoe je bij de oorzaak van het probleem (gevolg) komt. Je moet leren denken als een coach. Het is dan ook mijn missie om het voor jou zo begrijpelijk en zo simpel mogelijk te houden en jou tegelijkertijd alles te leren wat ik weet.

Na het jarenlang coachen van enkele duizenden spelers zoals jij en een heleboel introspectie, kwamen er drie hoofdonderwerpen naar voren waarmee ik jou wil helpen.

  • Controle over de richting,
  • Controle over de afstand,
  •  Constantheid en herhaalbaarheid.

Dit heeft geleid tot het opzetten van een speciaal programma waarin de grootste ergenissen van spelers zoals jij voor eens en altijd worden aangepakt. Niet langer heb je slechts 'pech of geluk' en ben je afhankelijk van 'de vorm van de dag'. Nee, vanaf nu ga jij leren wat de tourspeler, de golfcoach en de clubkampioen ook weten en word jij beter dan ooit tevoren.

Jij bent mijn missie en we stoppen niet voordat jij de volledige controle hebt over jouw spel!

 

Hoe het allemaal begon...

Ik wil graag dat je met mij mee komt naar de woonkamer van mijn ouders in het jaar 2000, ergens in Winterswijk. Je opent de deur en op het eerste oog lijkt de kamer leeg. Maar wacht even. Daar bij het raam op het tapijt is een jongetje, in uiterste concentratie, aan het proberen een klein wit balletje in een koffiekopje te slaan. Dit doet hij al meer dan 30 minuten. Dat ben ik. Dertien-jarige ik. Lach alsjeblieft niet, maar ik ben aan het proberen om het koffiekopje 250x achter elkaar te raken met het balletje. Een activiteit die 's werelds allerbeste golfers al decennia lang bezig houdt. Ja, kom maar op dacht ik! 

Een paar jaar later doorliep ik PGA opleiding aan de Fontys Sporthogeschool in Tilburg en daar leerde ik al snel dat er meer is dan een koffiekopje raken...

Inmiddels heb ik op acht verschillende golfbanen trainingen en cursussen verzorgd, waaronder de Twentsche Golfclub, Golf & Landclub Ahaus, Mühlenhof Golf & Countryclub en Golfclub Tecklenburger Land. Sinds 2013 ben ik verbonden aan Dutch Golf Putten, vlakbij Amersfoort. Omdat leren één van mijn grootste hobbies is heb ik in de afgelopen jaren het geluk gehad zelf ook trainingen en cursussen bij te mogen wonen van o.a. dr. Jim Suttie, tourcoach Philip Kenyon, dr. Greg Rose van het Titleist Performance Institute, Kendal McWade, Adam Young, Reinoud Eleveld, John Novosel jr. en nog vele andere topcoaches en experts.

Mede hierdoor ben ik dan ook zeer vereerd dat ik voorkom op een lijst met veel illustere namen in de golfwereld en mijzelf mag rekenen tot o.a. TourTempo certified coach, Iron Shirt qualified coach, TPI certified trainer, Harald Swash PSoE coach, LAWs golfcoach en ben ik lid van de Golf Clubmakers Association. Daarnaast draag ik vanwege mijn jarenlange interesse en inzet om te blijven groeien als golfcoach sinds 2016 het officiële erepredikaat: PGA Holland Puttingcoach.